7754 Bóly, Bánki Donát u. 5.
Telefon: +36 20 474 5612 E‑mail: kovi@boly.hu

Ültetvényeink

Összesen 34 Ha ültetvénnyel rendelkezünk, a vörös és fehér fajták megoszlása 50-50%. Szőlőterületeink nagy része, mintegy 28,5 Ha a Villányi borvidéken, Nagytótfalu és Kisharsány települések határában, Göntéren, Tüskésen, Gesztenyésen, Verebes réten és a Mandolás dűlőkön található. Ültetvényeink kisebb hányada, 5,5 Ha a Pécsi borvidéken, Szajk település határában van. A termőterületek közel azonos talajjal és mikroklímával rendelkeznek.

A talaj többnyire mészkőre, mint alapkőzetre rakódott lösz, helyenkét barna erdőtalajjal és agyaggal keveredve. Talajaink jó víztartó képességűek. A klíma szubmediterrán jellegű, kontinentális. Atenyészidőszak hosszú és meleg. Az éves átlaghőmérséklet 10-12 Celsius fok, a napsütéses órák száma eléri a 2200-at évente. A fagymentes napok száma egy évben 200-240. Ültetvényeink fekvése déli, tengerszint feletti magassága 180-230 m.

Néhány hektárnyi vásárolt, idősebb szőlőterülettől eltekintve, új telepítésű, fiatal ültetvényekkel rendelkezünk. Legelső, saját telepítésű ültetvényeink kora 20, legfiatalabb ültetvényeinké pedig 10 év. Világfajtákkal, és a borvidékre jellemző magyar fajtákkal egyaránt rendelkezünk.

Középmagas kordon és ernyő művelésmódot alkalmazunk, a sortávolság 3 m a tőketávolság 80 cm illetve 1 m. Ennek értelmében a hektáronkénti tőkeszám 3333 illetve 4166.

Az átlagos tőketerhelés fajtától és minőségtől függően 1,5-2,2 kg/tőke. A metszést, hajtásválogatást és szüretet kézi erővel végezzük, az összes többi munkafázis gépesített. A szőlőfajták kiválasztásakor fontos szempont volt a széles fajtaválaszték, valamint az időjárástól kevésbé függő, megbízható termésminőség.

Fehér fajtáink

 

Chardonnay                3,0 ha

Cserszegi fűszeres      1,7 ha

Hárslevelű                  1,0 ha

Juhfark                       1,0 ha

Olaszrizling                4,8 ha

Rizlingszilváni            1,0 ha

Sauvignon blanc         1,3 ha

Zengő                         3,2 ha

 

Vörös fajtáink

 

Cabernet sauvignon    4,0 ha

Cabernet franc            1,0 ha

Kadarka                      1,0 ha

Kékfrankos                 4,0 ha

Merlot                         1,3 ha

Pinot noir                    2,2 ha

Portugieser                 3,5 ha

A birtok teljes területén ökogazdálkodást folytatunk. Gyomírtószert, műtrágyát és felszívódó növényvédő szereket nem alkalmazunk. A növényvédelmet lemosódó kontaktszerekkel (réz és kén) valamint alapos zöldmunkával biztosítjuk. Tápanyag utánpótlás csak szerves trágyával történik. A gyomírtást mechanikus módszerekkel végezzük.