7754 Bóly, Bánki Donát u. 5.
Telefon: +36 20 474 5612 E‑mail: kovi@boly.hu

Pécsi borvidék

A Pécsi borvidék a Mecsek déli lejtőin, a villányi borvidéktől  mintegy 50 km-re, északi irányban található. Nagysága 900 hektárra tehető. Három körzetre a Pécsi, a Versendi és a Szigetvári körzetekre oszlik, melyek borászati szempontból hasonlóak. Történelme szinte semmiben nem különbözik a Villányi borvidék történelmétől. A régió központja Pécs, már az ókorban és a középkorban is a kereskedelmi útvonalak központjában helyezkedett el. Itt dolgozták fel a Mecsek környéki borokat.

 

A törökök hódításait és az azt követő zűrzavaros, háborús időket ez a borvidék is megsínylette. A 19. században a borvidék jelentős fejlődésnek indult, és a török időkben meghonosított kadarka uralmát az illatos, zamatos, fűszeres fehér borok vették át. Itt termelik a pécsi pezsgőgyártás alapborait. A Pécsi borvidéken főként a fehér fajták a jellemzőek, de az utóbbi évek telepítéseinek köszönhetően megjelentek vörös borok is.

A pécsi borvidék klímája szubmediterrán, és még a Villányi borvidékénél is forróbb, szárazabb. Sok a napsütés, hosszú a tenyészidő. Az aszályos évek gyakoribbak, mint a Villányi borvidéken.

Fehérszőlők: 

Olaszrizling, Chardonnay, Furmint, Cirfandli, Rizlingszilváni, Hárslevelű, Ottonel muskotály, Királyleányka, Tramini, Rajnai rizling, Zengő, Zöld veltelini

Kékszőlők: 

Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot

A pécsi borvidék termőtalaja a különböző vulkáni eredetű alapkőzeteken található löszre, és pannon homokra rakódott barnaföldek, barna erdőtalajok. Fehér- és vörösborszőlők teremesztésére egyaránt kiválóan alkalmas.