7754 Bóly, Bánki Donát u. 5.
Telefon: +36 20 474 5612 E‑mail: kovi@boly.hu

A szőlőtől a borig

Pincészetünk saját szőlőfeldolgozóval és palackozó üzemmel rendelkezik. Az elmúlt évek folyamatos technológiai korszerűsítéseinek köszönhetően, feldolgozónk minden tekintetben megfelel korunk borászati technológiai elvárásainak. Kizárólag kíméletes, kézi szüretelést végzünk, és a szőlőt már az ültetvényen kiválogatva, ládákba szedjük. A feldolgozás automatikusan, teljes mértékben gépesítve történik. 

A szőlő mérleggel ellátott fogadógaratba kerül, ahonnan zúzó-bogyózó gépbe juttatjuk. Ezt követően, a  fehér szőlő előhűtött cefréjét kíméletesen, pneumatikus préssel kipréseljük és a tisztított mustot hűthető, rozsdamentes acéltartályokban erjesztjük. Vörös szőlő esetén a préselési folyamat az alkoholos erjedés lezárulása után történik. 

Az alkoholos erjedés folyamata minden esetben irányítottan, szabályozott paraméterekkel zajlik, és fajtától függően 1-3 hét alatt zajlik le. Az erjedést biológiai almasavbontás majd tölgyfahordós vagy acéltartályos érlelés követi.

Vörösborainkat átlagosan 6-24 hónapig fahordóban érleljük. A fehérborokat palackozás előtt csupán néhány hónapig tároljuk acéltartályokban. Vörösbork esetében zömmel parafadugót, míg a fehér és rosé borok esetében csavarzárat alkalmazunk.

Palackozó üzemünket 2013-ban modernizáltuk, és egy új, korszerű palackozó gépsort helyeztünk üzembe. Jelentősen bővítettük palackérlelő és tároló kapacitásunkat. A modern technológiának köszönhetően a borokat gyorsan, hatékonyan, a legoptimálisabb időpontban palackozhatjuk.